Sake Rijpkema

Fotografie

Reportages - en meer

Calcutta Rescue: de Chitpur Kliniek

De Chitpur Kliniek bestaat al heel lang. Ik weet niet wanneer zij begon, maar in 1991 bezocht ik 'm ook al eens. Heel lang was de kliniek zelf niet veel meer dan een plaat beton en wat bamboe-stokken met een zeil erover. Elke dag moest de kliniek weer worden afgebroken en de volgende dag (6 dagen per week) weer opgebouwd, volgens de wensen van de haven-autoriteit op wiens grond de kliniek staat. Sinds een paar jaar is er met donorhulp een min of meer permanent gebouw neergezet.

De kliniek behandelt vooral Leprozen, en soms ook hun families. Lepra komt nog steeds voor in India, en dan met name ook in Kolkata. De ziekte is relatief makkelijk te genezen, maar eenmaal beschadigde lichaamsdelen en zenuwen worden nooit meer gezond.

Twee jaar geleden is de schoenmakerswerkplaats bij de Chitpur Kliniek ingetrokken. Die bestaat sinds 2004 en maakt comfortabele schoenen op maat voor mensen met door lepra aangetaste voeten. De schoenmaker was ik al eerder tegengekomen, als wondverzorger in de Nimtala Kliniek. Hij wees me er op dat de meeste leprozen straat-arm zijn en de goedkoopste schoenen kopen, van hard plastic, en dat dit erg slecht is voor de wonden die ze hebben. Het kost hem iets van twee uur om een paar schoenen op maat te maken.