Sake Rijpkema

Fotografie

Reportages - en meer

Calcutta Rescue: Disability Special School

De Disability Special School is een project dat door Calcutta Rescue is gestart voor kinderen met een geestelijke beperking. De ouders zijn (oud-) patienten van de klinieken van Calcutta Rescue en behoren (dus) tot de allerarmsten. De meesten wonen (of leven op straat) in Calcutta, maar sommigen komen ook helemaal van het platteland rond de stad.

Het aanbod van deze "Special School" is nogal beperkt. Alleen op donderdagochtend is ie geopend, en dan worden de rond de 25 kids (met hun ouders/begeleiders) ontvangen in twee groepen, na elkaar, 2 uur per groep.

Toen ik er was was er een piepklein lokaaltje waar diegenen die het allemaal nog een beetje konden volgen les kregen in vooral heel basic vaardigheden -- zoals het kammen van het eigen haar, of het vouwen van een zakdoek. Sommigen kwamen niet verder dan kraaltjes rijgen (goed voor de concentratie), of het met een potlood verbinden van punten op een velletje papier. Verder werden wat spelletjes gespeeld, en kreeg ieder wat te eten.

Maar hoe weinig dit ook is, het wordt zeer gewaardeerd door de deelnemers (die zo lotgenoten ontmoeten) en door hun familieleden (die minder het gevoel hebben er helemaal alleen voor te staan).