Sake Rijpkema

Fotografie

Reportages - en meer

Het Handicrafts Project

Dit project bestaat al bijna net zolang als Calcutta Rescue zelf. Aanvankelijk werden er kleren gemaakt door ex-patienten van de toenmalige kliniek voor andere patienten, later werden de werkzaamheden uitgebreid met het maken van handicrafts -- zeg maar: de snuisterijen die je hier in de wereldwinkels en op markten ziet. Tegenwoordig heeft het een werkplaats in Noord Kolkata. Er werken 12 mensen in vaste dienst, allemaal ex-patienten, en daarnaast zijn er 29 "trainees", ook ex-patienten en drop-outs van de eigen scholen.

Naast de handicrafts (zoals kaarten, tasjes, hoezen voor kussens, etcetera) voor zowel de Indiase als Westerse markt worden er nog steeds kleren gemaakt voor patienten van de klinieken en leerlingen van de scholen van Calcutta Rescue. Bedoeling is eigenlijk dat het project ook wat geld binnenbrengt voor Calcutta Rescue, maar in de praktijk is men al blij als het project quitte speelt. Uiteindelijk is toch de werkervaring en wat inkomen voor de kansarme deelnemers het belangrijkste.

Ik was er op een zaterdagmorgen, toen er weinig mensen waren. Op de eerste foto is te zien hoe een medewerker binnenbanden van brommers schoonwast. Die worden gebruikt voor het maken van riemen voor honden en katten. Ideetje van twee Engelse vrijwiligsters die hier drie maanden waren om nieuwe producten te helpen ontwikkelen -- die zijn te zien op de laatste foto's.