Sake Rijpkema

Fotografie

Reportages - en meer

Het Street Medicine Program

Dit project is door Calcutta Rescue gestart in 2006 en bestaat nu dus tien jaar. Een enorme ambulance met daarin een arts en minstens 6 medewerkers rijdt iedere dag naar een plek in Kolkata waar veel mensen op straat leven. Sommige plaatsen worden 1 of 2 keer per maand bezocht, de meeste elke week. Een dag tevoren loopt een medewerker al een rondje door de buurt om iedereen te vertellen dat de ambulance er morgen weer is, en als de bus er net staat gebeurt dat opnieuw.

Achter de bus wordt blauw zeil gespannen om zo wat meer schaduw te hebben -- erg lastig fotograferen! De arts zit achter een tafeltje in de bus, bij de achterdeuren. En de patienten (vooral vrouwen toen ik daar was) staan buiten voor het tafeltje. Verder in de bus zitten nog een aantal mensen die de administratie bijhouden en medicijnen verpakken, buiten is nog een medewerker druk met het geven van voorlichting.

Eenvoudiger problemen en ziekten worden ter plekke behandeld, als meer nodig is worden de patienten doorgestuurd naar de staatsziekenhuizen of naar de klinieken van Calcutta Rescue zelf.