Sake Rijpkema

Fotografie

Reportages - en meer

De Talapark Kliniek

De Talapark Kliniek is de grootste kliniek van Calcutta Rescue en bestaat sinds zomer 1995. Per dag (6 dagen in de week) komen er rond de 80 patienten voor zorg die ze elders niet krijgen. Er werkt een team van 5 artsen met 18 medewerkers, plus nog zo'n 10 parttime-medewerkers -- waaronder een fysiotherapeut en logopedist.

Naast directe medische hulp is er veel aandacht voor gezondheidsvoorlichting en zijn er speciale programma's voor specifieke groepen. Zo is er een moeder-en-kind gezondheidsprogramma, en er zijn programma's voor gehandicapten, voor mensen met kanker, HIV, enzoverder.

Zelf bezocht ik deze kliniek voor het eerst in 2001, en wat me opviel was niet in de laatste plaats hoe weinig er hier de afgelopen 15 jaar veranderd leek... Afgezien van het gebruik van enkele (oude) computers. De zorg die hier al die tijd geboden wordt is nog altijd heel erg nodig.

Deze maal was ik er maar kort, drie keer, meestal op weg naar een ander Calcutta Rescue Project. Mijn foto's in de gallerij staan in chronologische volgorde. De eerste keer was ik er later op de dag, toen de meeste patienten alweer vertrokken waren. De tweede keer fotografeerde ik een "klasje" wat in een aparte ruimte in de kliniek gezondheidsvoorlichting kregen. (Geen idee waar het precies over ging). De derde keer was ik er 's morgens, vlak nadat de kliniek opende. Toen was het erg druk. Op een van de foto's (nr. 18) is te zien hoe 3 artsen tegelijk aan 1 tafel zitten om hun patienten te spreken en onderzoeken... Maar ja, dit is India, en het werkt...!