Sake Rijpkema

Fotografie

Reportages - en meer

Het Academisch Medisch Centrum - AMC

Gebruiksaanwijzing: Klik op de Naam of de bijbehorende foto om de betreffende reportage te bekijken!


 

Mijn belangrijkste opdrachtgever de afgelopen jaren was het AMC, sinds 2009 werk ik vooral voor het personeelsblad Status, en daarnaast ook voor Discours (een blad voor artsen in opleiding en hun opleiders) en af en toe AMC's IntraNet.

Het AMC is een fascinerende wereld. Er komt heel veel samen. Natuurlijk: gezondheid, leven en dood, en alle emoties die daarbij horen. Arbeid en zorg, betrokkenheid. Ambitie. Maar ook onderwijs, wetenschap en onderzoek. Een deel van die wereld is zichtbaar voor iedereen die er komt en oog voor heeft. Maar achter de schermen gebeurt ook heel veel waar je als patient of bezoeker weinig direkt van merkt. En hoewel ik er nu al ruim 9 jaar rondloop kom ik af en toe nog steeds op plaatsen waar ik niet eerder was.

Waar het uiteindelijk natuurlijk allemaal om draait in het AMC zijn de patienten. Die zijn (helaas) op mijn foto's weinig te zien. Dat heeft uiteraard in de eerste plaats te maken met de privacy van de patienten. Maar ook met de AMC-publicaties waarvoor ik werk. Die zijn vooral gericht op het AMC-personeel en studenten geneeskunde, en zij zijn meestal ook zelf het onderwerp van de foto's die ik daar maak.

 


 

Het personeelsblad Status bestaat inmiddels al meer dan 25 jaar. Al vanaf het eerste nummer stond daarin de rubriek

De Werkplek

In deze rubriek werd elke aflevering iemand geportretteerd over zijn of haar werkplek in het AMC. Per januari 2018 is deze rubriek gestopt en vervangen door een nieuwe.

               Van januari 2014 t/m december 2017 maakte ik daarvoor de foto's.


 

Voor Discours, het AMC-blad voor artsen in opleiding en hun opleiders, maakte ik drie jaar lang samen met schrijfster Danielle Kraft reportages van Co-Assistenten die hun stage liepen op verschillende afdelingen van ziekenhuizen in de omgeving. Deze  vaste rubriek heette

Blikvanger

Erg leuk om te doen, al kostte het vaak veel tijd en moeite. Helaas, de rubriek is zomer 2016 gestopt.

Blikvanger opende het blad met een paginagrote (staande) foto, en op de volgende twee pagina's werden dan nog 4 of 5 (liggende) andere beelden geplaatst. Daartoe leverde ik meestal een dozijn beelden aan waaruit de redactie en vormgeving een keuze maakte. Het zijn uiteindelijk 11 series geworden (klik de foto hierboven).

 


 

Zomer 2015 had het AMC op het IntraNet een zomer-rubriek met de titel

Achter de Schermen

               In deze rubriek werd iemand gevolgd om wat van zijn of haar werk te laten zien wat voor velen onzichtbaar blijft, ook voor mensen die zelf werken in het AMC -- zoals iemand van de technische dienst (die ons naar de tussenverdiepingen bracht) en een schoonmaker in de operatiekamers. En daar mocht ik fotoserietjes van maken.

               Zomer 2017 volgden nog twee afleveringen, hopelijk volgen er meer.


 

 

Bij de meeste AMC-opdrachten gaat het losse foto's. Voor de liefhebbers is er het hoofdstukje

Diverse Singles

               met een héél ruime selectie van veel portretten, reportage-achtige beelden en objecten.

 

 


 

Diverse Reportages

Hier zijn fotoseries te vinden van bvb. OK13 (operatiekamer 13), een nieuw simulatiecentrum waar anesthesiologen oefenen met poppen, en drie operaties die kort achter elkaar volgden bij Kinderchirurgie.

 


De rubriek

Familiebedrijf

               verscheen in Status in 2012 en 2013. Hierin werden familieleden geportretteerd -- meestal twee, maar soms meer, tot wel vijf -- die beiden (of allen) werkten in het AMC. Broer en zus, vader en dochter, geliefden en echtparen.

Aanvankelijk moest ik de uitverkorenen altijd hetzelfde fotograferen, staande en elkaar aankijkend; later kreeg ik wat meer vrijheid. De serie eindigde na 26 afleveringen.

 


 

Een jaar eerder (2011) verscheen in Status

De Kaasrubriek

Voor deze rubriek werden medewerkers en studenten geportretteerd die uit het buitenland kwamen en voor kortere of langere tijd werkten in het AMC. Met een schoteltje kaas met daarop een Nederlands vlaggetje...

Niet mijn idee -- maar wel lekker.