Sake Rijpkema

Fotografie

Reportages - en meer

Vrijwilligers

Gebruiksaanwijzing: Klik op de Naam of de bijbehorende foto om de betreffende reportage te bekijken!


 

Project: Vrijwilligers in Amsterdam

Eind 2018 ben ik een nieuw project begonnen voor de vernieuwde website van MUG (voorheen Maandblad UitkeringsGerechtigden, tegenwoordig MUG-Magazine). Het onderwerp: Vrijwilligerswerk. Bedoeling is om vrijwilligers te laten zien tijdens hun werkzaamheden. Ik hoop daarmee een beeld te geven dat toont hoe divers, zinvol, en vaak ook hoe leuk vrijwilligerswerk kan zijn.

Bedoeling is dat er regelmatig nieuwe reportages online worden gezet, dit alles in samenwerking met de Vrijwilligers Centrale Amsterdam (VCA).

Op deze pagina staan de nieuwste reportages bovenaan.

 


 

Wytze en Jessica rijden op de Dierenambulance

Wytze van der Naald (61) en Jessica Lagerweij (56) zijn 2 van de pakweg 120 vrijwilligers die voor de Dierenambulance Amsterdam werken. Wytze (deze dag de chauffeur) doet dat al 5 jaar 1 dag per week, daarnaast is hij ook vrijwilliger voor het Rode Kruis en werkt hij ook nog als zzp-er. Zijn motivatie: hij geeft om mens en dier, en vindt werken voor de dierenambulance leuk en zinvol.

Jessica werkt nu 2 jaar voor de dierenambulance, en doet dat 3 dagen per week. Hiervoor werkte zij o.a. als sociaal pedagogisch werker en productieleider voor televisie en theater. Ze is geïnteresseerd in dieren en milieu en leert graag bij hierover. Ze ziet zichzelf meer als dierenmens dan als mensenmens, en kan bij de dierenambulance prima haar ei kwijt!

Tijdens het maken van de reportage werden een egel, een vleermuis, twee katten en een heleboel vogels gered, opgehaald en/of in veiligheid gebracht.

De Dierenambulance Amsterdam is altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Dan gaat het vooral om meldkamercentralisten, ambulancechauffeurs en dierenhulpverleners. Op hun website is te vinden wat er van kandidaten verwacht wordt: www.dierenambulance-amsterdam.nl/vrijwilligers.

Wie geïnteresseerd is kan contact opnemen met Madelon Kieft via: werving@dierenambulance-amsterdam.nl


 

Tim Timmermans is Gastheer op Pampus

Tim Timmermans (66) ging een half jaar geleden met pensioen, nog geen drie maanden later werd hij gastheer op Pampus. Voordat hij daar zijn vrijwilligerswerk begon was hij nog nooit op Pampus geweest. Hij zag een wervingsadvertentie, het leek hem wel leuk, maar hoe leuk het was ontdekte hij pas toen hij daar begon.

Als gastheer ontvangt hij bezoekers, hij geeft informatie en beheert het winkeltje. Daarnaast begeleidt hij zijn gasten naar de nieuwste attractie van Pampus: ‘Het geheime Wapen van Amsterdam.’ Dit is een virtuele ballonvaart boven de Stelling van Amsterdam.

Pampus is een Forteiland dat onderdeel is van de Stelling van Amsterdam: een verdedigingslinie rond Amsterdam die werd aangelegd tussen 1880 en 1920. Tegen de tijd dat de bouw van de linie voltooid was was die ook al verouderd, en de Stelling heeft nooit actief dienstgedaan. In 1933 werd Pampus gesloten.

Daarna raakte het in verval, totdat Stichting Forteiland Pampus in 1990 eigenaar en beheerder werd en met hulp van heel veel vrijwilligers het fort bevrijdde van afval, puin en begroeing en er een prachtige bezienswaardigheid van maakte. Sinds 1996 is de Stelling van Amsterdam officieel Wereld Erfgoed.

Zo'n 80 vrijwilligers zorgen ervoor dat Pampus van april tot eind oktober door belangstellenden bezocht kan blijven worden, 20 daarvan zijn gastheer of gastvrouw.

Ook gastheer of gastvrouw worden op Pampus? Neem contact op met Barbara:
barbara@pampus.nl
0294-263172

Meer info op: www.pampus.nl


 

Driss Aarabi werkt voor Filmtheater Rialto

Driss Aarabi (39) houdt van film, vindt pluriformiteit belangrijk, en wil graag dat arthousefilms in theaters te zien blijven. Dat bracht hem in filmtheater Rialto - en niet de consumptiebonnen en films die hij gratis mag zien als dank voor zijn werk.

Sinds een half jaar werkt hij als kassamedewerker voor Rialto. Dat klinkt saaier dan het is, want het is meer dan alleen kaartjes verkopen. Hij controlleert ook de zalen voor de deuren openen, en scant kaartjes. Een welkome ontsnapping aan de dagelijkse sleur (hij werkt overdag als fiscalist) die hem in contact brengt met mensen die hij anders niet zou ontmoeten.

Filmtheater Rialto draait vrijwel geheel op het werk van vrijwilligers. Dat zijn er in totaal zo'n 120, de meesten doen een dagdeel per twee weken hun dienst. Naast het Kassa-Ticket-Team is er ook een Bar-Team.

Rialto is regelmatig op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Kijk voor informatie over Rialto op www.rialtofilm.nl

Contact: vrijwilligers@rialtofilm.nl


 

Els de Vos werkt voor Natuur Je Beste Buur

Els de Vos (56) kreeg het al vanuit haar jeugd mee: als je geestelijk en lichamelijk in staat bent je in te zetten voor anderen, dan moet je dat ook doen. Vrijwilligerswerk moet! En ze doet veel, zoals het geven van zwemles bij een zwemvereniging (al 40 jaar!).

In 2005 nam ze met een buurtgenote het intitiatief om met een groep vrijwilligers op natuurvriendelijke wijze het onderhoud te verbeteren van de randen van de sportparken Middenmeer en Voorland in Amsterdam Oost. Maandelijks doen ze allerlei klussen, waaronder het ophangen van vogelhuisjes, het knotten van wilgen, en het planten van heel veel bloemen langs de slootkanten om de biodiversiteit te vergroten.

De groep werkt onder de vlag  Natuur Je Beste Buur, zo'n 25 mensen doen regelmatig mee. En iedereen is van harte welkom om óók mee te doen.

Meer informatie is te vinden via www.natuurjebestebuur.nl
Contact: njbb@xs4all.nl


 

Frans Icke werkt voor het Repair Cafe De Boomsspijker

Frans Icke (71) kwam als buurtbewoner al vaak in De Boomsspijker om daar te vergaderen in de bewonersraad van de buurt toen hij daar een briefje zag hangen dat het volgende Repair Café in De Boomsspijker aankondigde. Hij werd nieuwsgierig, ging er kijken, en vond het zo leuk dat hij zichzelf aanbood als vrijwilliger. Dat was 2 jaar geleden, en sindsdien probeert hij elke maand mee te doen.

Frans heeft geen technische opleiding, maar had wel een technische vader die hem als kind al aan het werk zette, en daar heeft hij altijd profijt van gehad. Werken hoeft niet meer, maar doet hij wel: hij heeft een eigen Deltavliegschool en schrijft ook nog software.

De Boomsspijker is een Huis van de Buurt aan de Recht Boomssloot, vlakbij de Nieuwmarkt. Het is een ontmoetingscentrum met veel activiteiten, zoals het repair café, een computerclub, inloop (balie, bar), een buurtrestaurant. En daarnaast zijn er inloopspreekuren van organisaties op het gebied van wonen en maatschappelijk werk. Er werken zo'n 30 vrijwilligers.

De Boomsspijker zoekt mensen die gastheer of -vrouw willen zijn, mensen met groene vingers, en vrijwilligers die eigen initiatieven hebben en dingen willen opzetten.

Een Repair Café is een bijeenkomst die draait om het samen repareren van allerlei kapotte spullen. Gereedschap en deskundige vrijwilligers zijn daarbij aanwezig. In Amsterdam zijn vele Repair Café's, zie voor meer informatie www.repaircafe.org .

Meer weten over De Boomsspijker? Loop er eens binnen, mail boomsspijker@dock.nl of bel 020-6264002


 

Niels werkt voor Stichting Prisma

Niels (26) begeleidt eens in de week de Kook- en Eetgroep van Prisma in Huis van de Wijk De Meeuw, in Noord. Prisma zet zich in voor mensen met een licht verstandelijke beperking, het gaat dan ook om een bijzondere groep mensen. Hij doet het graag, al vindt hij het niet altijd makkelijk iedereen tevreden te stellen. Deze mensen kunnen wel een extra steuntje gebruiken.

Niels heeft een koksopleiding gedaan en ook enige tijd als kok gewerkt. Nu leeft hij van een WIA-uitkering. Zijn kokservaring kan hij bij deze kookgroep goed gebruiken. Voor Prisma werkt hij nu ruim een jaar als vrijwilliger. Naast deze kook-activiteit gaat Niels ook eens in de maand mee met een Bowlinggroep van Prisma, en hij doet mee aan "het maatjes-project" (op stap met een maatje om samen de buurt te verkennen).

Stichting Prisma zet zich in voor mensen met een licht verstandelijke beperking, en helpt ze om gewoon mee te kunnen doen in de maatschappij. Prisma organiseert daartoe allerlei activiteiten en ontmoetingen, van koken tot toneelspelen, en van het Prisma Orkest tot uitstapjes naar het strand of een museum.

Prisma heeft zo'n 200 vrijwilligers. Wie een paar uurtjes in de week wil helpen met organiseren en begeleiden van een van de vele Prisma-activiteiten, maar ook wie wellicht een  "maatje" wil worden die leuke dingen onderneemt met individuele mensen met een licht verstandelijke beperking, die vindt meer informatie op Prisma's website: www.stichtingprisma.nl

Contact: mail info@stichtingprisma.nl of bel 020-8866260

Op mijn site staan nog veel meer reportages over Prisma-activiteiten, zie daarvoor mijn Project Prisma.


 

Loes Tonneijck werkt voor Het Klederdrachtmuseum

Loes Tonneijck (65) werkt sinds anderhalf jaar een ochtend in de week als gastvrouw in Het Klederdrachtmuseum. Daar geeft ze ook regelmatig workshops Staphorster Stipwerk, en ze helpt onder meer bij de op- en afbouw van tentoonstellingen.

Ze komt uit het onderwijs waar ze docente beeldende vorming was, als vrijwilliger begeleidde ze een handwerkgroep met vluchtelingen in de Bijlmer. Ze vond haar plek in Het Klederdrachtmuseum via Facebook.

Het Klederdrachtmuseum is een stichting met als hart het museum. Het museum werd zomer 2016 geopend in een 16e eeuws grachtenpand aan de Herengracht. Met het einde van de klederdrachttraditie in zicht probeert de stichting te redden wat er te redden valt: de verhalen, de ambachten en technieken zijn deel van het Nederlands erfgoed en mogen niet verloren gaan.

Het museum werkt met een kleine 25 vrijwilligers en kan nog wel wat versterking gebruiken. Wie wil helpen met de winkel, de website, marketing en producties voor tentoonstellingen kan zich melden via info@hetklederdrachtmuseum.nl


 

Ibrahim Saleh werkt voor Warm Welkom

Ibrahim Saleh (37) kwam enkele jaren geleden als vluchteling uit Eritrea naar Nederland. Al in het AZC waar een jaar woonde deed hij vrijwilligerswerk. Inmiddels woont hij als statushouder in Amsterdam Noord, en ook daar doet hij vrijwilligerswerk. Via de organisatie Warm Welkom helpt hij nieuwe statushouders uit met name Eritrea hun weg te vinden in Amsterdam. Hij helpt allerlei activiteiten te organiseren en te begeleiden, en omdat hij prima Nederlands spreekt tolkt hij ook veel.

De reportage volgt Ibrahim terwijl hij met een groep statushouders het stadsdeelkantoor in Noord bezoekt waar ze voorlichting krijgen over de ambtenarij. Daarna gaan ze naar Broedplaats De Modestraat voor een kopje koffie, een rondleiding in de kledingruilwinkel en informatie over een workshop naaien.

Warm Welkom begon zomer 2016 vanuit een Huis van de Wijk in Amsterdam Noord. Daar bleek dat veel nieuwe statushouders wel wat hulp konden gebruiken om in Noord de weg te leren kennen en zich daar thuis te kunnen voelen. Warm Welkom probeert door het organiseren van activiteiten ook contacten te leggen tussen buurtbewoners en deze nieuwkomers. Na een succesvol pilot-project is het nu een stichting die werkt vanuit diverse locaties in Noord.

Wie ook wil helpen statushouders een warm welkom te geven in Noord kan een mailtje sturen aan: meedoen@warmwelkomamsterdam.nl

 

Voor wie meer wil zien: hier is een reportage over een groep statushouders die via Warm Welkom een rondleiding krijgt in Fotomuseum Foam.

 


 

Edwin Heer werkt als Chauffeur voor Cordaan

Edwin Heer (54) brengt twee dagdelen per week cliënten van en naar de dagbesteding bij Cordaan. Dat doet hij al 3 jaar. Daarvoor reed hij 35 jaar voor de PTT en later TNT pakketjes rond. Door rugproblemen kwam hij in de ziektewet en twee jaar later in de WW, maar thuiszitten is niks voor hem.

En zo kwam hij via een reïntegratiebureau als vrijwillig chauffeur bij Cordaan. Hij vindt het leuk om met mensen bezig te zijn, zowel cliënten als collega's, en is blij met de waardering die hij daarvoor krijgt.

Cordaan werkt met zo'n 40 vrijwillige chauffeurs die 2 tot 6 dagdelen per week meedoen. De meesten doen dat voor een beperkte periode (in een reïntegratie of paticipatieproject), en Cordaan is daarom altijd op zoek naar nieuwe chauffeurs. Een deel daarvan kan via Cordaan een taxi-pas halen met de mogelijkheid om in vaste dienst te komen.

Chauffeurs moeten uiteraard een geldig rijbewijs hebben en daarnaast een zogenaamde V.O.G. (verklaring omtrent gedrag).

Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Mireille Blom van Cordaan: miblom@cordaan.nl


 

Tanja Hol werkt voor Huis de Pinto

Tanja Hol (80) werkt een ochtend en een middag in de week als gastvrouw in Huis de Pinto. Daarnaast doet ze nog veel meer voor De Pinto, zoals het mede organiseren van de maandelijkse koffieconcerten op zondagmorgen en het sorteren van boeken.

Al sinds ze in 1991 aankwam in Amsterdam doet Tanja vrijwilligerswerk, o.a. voor Vluchtelingenwerk en een SOS-telefoondienst. Het leukste vrijwilligerswerk dat ze deed? Drie dagen per week de kleinkinderen verzorgen!

Huis de Pinto aan de Sint Antoniesbreestraat is een huis met een geschiedenis. Sinds 2014 is het een literair en cultureel ontmoetingscentrum dat zich vooral richt op de buurt. Het een ontmoetingsplek waar kranten, tijdschriften en boeken gelezen kunnen worden, er is ook een ruil-bibliotheek. 's Avonds en op zondag zijn er culturele activiteiten met muziek, film en lezingen. Huis de Pinto draait helemaal op 70-75 vrijwilligers -- en een betaalde schoonmaakster.

De Pinto zoekt Gastvrouwen en -heren, maar ook mensen die kunnen boekhouden en de diverse teams kunnen ondersteunen. En met name wordt gezocht naar mensen die ook bereid zijn 's avonds van alles te doen.

Aanmelden kan via:  vrijwilligers@huisdepinto.nl


 

Lise werkt voor De Voedselbank

Lise (30) werkt sinds juli 2018 een paar dagdelen per week in het Regionaal Distributiecentrum van De Voedselbank, vooral in de koeling en diepvries. Ze heeft daar inmiddels haar certificaat heftruck gehaald. De kou went! Dikke jas en veiligheidsschoenen van de zaak, met dikke sokken, dat helpt!

Lise raakte overspannen in haar baan in de kinderopvang en kwam zo in de ziektewet. Toen het weer wat beter ging zocht ze een dagbesteding die zou helpen met re-integreren. Via een vriendin vond ze die bij De Voedselbank. Ze heeft het daar zeer naar haar zin, vanwege de goede sfeer, en ook het hogere doel.

De Voedselbank Amsterdam reikt wekelijks eten uit aan haar klanten. Er werken 450 vrijwilligers, vooral in het Regionaal Distributiecentrum in de Houthavens. Van hier uit wordt heel Noord-Holland bediend. Werken kan hier vanaf een halve dag per week, er is behoefte aan “handjes”. En mensen met een rijbewijs!

Meedoen? Neem contact op via  vrijwilligers@voedselbank.org  of ga naar de website  www.voedselbank.org


 

Tim Frijters werkt voor De Dierencapel

Tim Frijters (33) is sinds april 2018 vrijwilliger bij kinderboerderij De Dierencapel op het Bickerseiland. Een ochtend in de week doet hij daar dagelijks werk, zoals het voeden en de verzorging van de dieren, zorgen voor het dierenwelzijn, en schoonmaken.

Frijters doet dit naast zijn werk als docent fysiotherapie, uit maatschappelijk oogpunt (nuttig voor mens en dier), maar ook voor de afwisseling met zijn werk, ontspanning, en lekker buiten zijn.

Er werken zo’n 45 vrijwilligers bij De Dierencapel. Men is op zoek naar mensen die betrokken zijn bij mens en dier en willen helpen met de verzorging, maar ook voor kinderactiviteiten, het maken van webpagina’s en het doen van klusjes.

Geïnteresseerd om mee te doen? Neem contact op via  dedierencapel@live.nl


 

Herman Grajer werkt voor Stichting !WOON

Herman Grajer (67) is sinds een half jaar vrijwilliger bij !WOON. Als Energiecoach bezoekt hij mensen die zich daarvoor bij !WOON hebben aangemeld met adviezen om de energierekening omlaag te brengen, en hij legt zo nodig uit hoe die energierekening gelezen moet worden.


Grajer is gepensioneerd docent elektrotechniek, zag een wervingsadvertentie van !WOON, en deze bleek hem op het lijf geschreven. Zinvol werk, en zo blijft hij onder de mensen.

!WOON adviseert en helpt bewoners met oplossen van problemen in en rond de woning, o.a. in Amsterdam. Een van de projecten van !WOON is het energiecoachproject. Hiervoor worden vrijwilligers opgeleid. In Amsterdam werken 81 vrijwilligers voor !WOON, en daarvan zijn 37 energiecoach.

Ook energiecoach worden? Voorkennis is niet nodig, enthousiasme wel. Contact opnemen met !WOON kan via de vacature op  www.vca.nu , of direct via mail  energiecoach@wooninfo.nl  of telefoon 020-5230109


 

Bas Rozenboom werkt in het Dr. Sarphatihuis

Bas Rozenboom (49) doet al 5 jaar vrijwilligerswerk bij BSO (Buitenschoolse Opvang), en sinds ruim een half jaar daarnaast één dag in de week in het Dr. Sarphatihuis. Daar verzorgt hij een creatieve middag, met nadruk op schilderen en tekenen.

Rozeboom heeft geen betaalde baan en komt rond van een bijstandsuitkering. Door als vrijwilliger te werken wil hij zich nuttig maken naast zijn andere bezigheden.  Zijn werk in het Dr. Sarphatihuis én de buitenschoolse opvang brengt hem in contact met oud én jong. Dat spreekt hem enorm aan.

Het  Dr. Sarphatihuis is een verpleeghuis, het werkt met zo’n 120 vrijwilligers en is altijd op zoek naar versterking, met name ‘bezoekvrijwilligers’, die bewoners gezelschap houden, en ‘gastvrouwen’ (m/v) als sfeermakers in de huiskamers van het Dr. Sarphatihuis  aan de Roetersstraat.

Geïnteresseerd in vrijwilligerswerk in het Dr. Sarphatihuis? Neem contact op met Laurie Kuipers (06-53590894 of  l.kuipers@amsta.nl ).